top of page

Je geestelijke immuunsysteem

Je zou het misschien niet zeggen als je mij op een gemiddelde zaterdagmiddag een kaasplankje ziet wegwerken, maar ik vind mijn gezondheid super belangrijk. Ongeveer een jaar geleden kwam ik er achter dat allerlei vage kwaaltjes die ik had (moeheid, verlies van spierkracht) als sneeuw voor de zon verdwenen als ik wat meer lette op wat ik at en wat vaker de sportschool bezocht. Het werd een geweldig avontuur met God waarbij ik erachter kwam dat een goed immuunsysteem wonderen doet voor hoe je je lichamelijk én mentaal voelt. En dat gevoel verdubbelde toen ik in december ontdekte dat ik zwanger was. Ik was nu niet alleen verantwoordelijk voor mijn eigen immuunsysteem, maar ook voor dat van ons kindje. En dus beloofde ik mezelf plechtig dat ik zo lang als kon drie keer in de week bleef sporten, iedere dag een lange wandeling met de hond ging maken en zou zorgen dat ik alle belangrijke voedingsstoffen binnen zou krijgen iedere dag. Iets wat opeens een stuk lastiger werd toen daar opeens het coronavirus kwam: de sportscholen moesten sluiten, iedereen moest zoveel mogelijk binnen blijven en groente en fruit werden massaal gehamsterd. En dat terwijl ik dacht: juist nu deze ziekte rondgaat, moet ik zo gezond en sterk mogelijk zijn! Maar na een paar dagen had ik toch een redelijk ritme gevonden van thuis sporten en de vriezer vol gooien met groente. Tjonge, wat was ik trots op mezelf, ik ging dit virus wel eventjes verslaan met een geweldig immuunsysteem. En toen ontdekte ik bij mezelf iets geks. Gedurende een werkdag had ik de hele dag een tabblad open staan met de liveblog van de NOS, die ik elke 5 minuten bekeek om het laatste nieuws rondom het virus te lezen. Bijna dagelijks belde of appte ik mijn ouders om te zien of ze zich wel goed voelde en niet stiekem een hoestje aan het ontwikkelen waren. Stipt om 14.00 uur checkte ik de website van het RIVM om het nieuwe aantal besmettingen en doden te checken, hopend dat het er minder zouden zijn dan de dag ervoor. Ik dacht me zelfverzekerd en vol geloof te voelen in deze crisis, maar er bleek niet veel voor nodig om me volledig onderuit te halen: het bericht dat we onze horecazaak verplicht moesten sluiten, de vele annuleringen van onze Airbnb, alleen al de gedachte dat iemand waar ik van houd op de IC zou belanden... Op dat moment realiseerde ik me dat ik al die tijd bezig was geweest met het onderhouden van mijn fysieke immuunsysteem, maar dat mijn geestelijke immuunsysteem weinig meer voorstelde. Zeker, als het goed gaat ben ik vol geloof en vertrouwen. Maar een kleine 'virus-aanval' in de vorm van slecht nieuws, en ik kan me zomaar een halve dag laten leiden door angst en onzekerheid. En zo is er een nieuw avontuur tussen God en mij begonnen. Daar waar Hij mij een jaar geleden leerde hoe ik mocht werken aan mijn fysieke gezondheid, leert Hij me nu hoe ik mag werken aan de gezondheid van mijn geloof. Dat daar waar mijn lichaam een immuunsysteem heeft gekregen om aanvallen van buitenaf, in de vorm van bijvoorbeeld een virus, af te weren, zo heeft ook mijn geest een immuunsysteem om me te helpen standvastig te blijven in geloof wanneer om me heen alles lijkt in te storten. Maar hoe doe je dat nu precies, je geestelijke immuunsysteem versterken? Eigenlijk werkt het precies zo als bij je lichaam: het trainen van kracht en uithoudingsvermogen voor uitdagende tijden, en het zorgen voor de juiste voeding. Er zijn vast een heleboel manieren om dat te doen, maar hieronder heb ik een aantal tips opgeschreven die mij de afgelopen tijd enorm geholpen hebben: 1. Een goed begin is het halve werk. Hoe begint jouw dag? Terwijl ik nog in bed lig, open ik vaak al de app van NOS, Facebook of Instagram. En als je je dag begint met slecht nieuws, sta je eigenlijk de rest van de dag al 1-0 achter. Probeer daarom je dag te beginnen met goed nieuws! Lees bijvoorbeeld de tekst van de dag op de bijbelapp, een gaaf getuigenis op de app Increase (aanrader!) of zeg gewoon simpelweg 'goedemorgen' tegen God. Mij hielp het daarnaast enorm om alle apps waar ik me niet beter van ging voelen, zoals het nieuws en social media, gewoon van mijn telefoon te verwijderen. Zo kom je ook niet in de verleiding ze alsnog te checken!

2. Gods waarheid boven die van jou. Bij Nieuw Leven geloven we in de kracht van woorden. Wat spreek jij (onbewust) uit over jezelf, de mensen om je heen en de situaties waar je in terecht komt? Een geweldige manier om je geestelijke immuunsysteem te trainen is er een gewoonte van maken iedere dag heel bewust Gods waarheid over je leven uit te spreken door middel van proclamaties. Schrijf ze op en hang ze ergens waar je elke dag komt (op de koelkast, de badkamerspiegel, in je auto etcetera!). Vincent schreef hier al eens een blog over, inclusief een lijst met voorbeeldproclamaties. Lees zijn blog hier.

3. Betrek God bij wat je bezig houdt. Het is niet gek en ook niet erg wanneer je je af en toe vreselijke zorgen maakt, zeker in een tijd als deze. Wist je dat je de hele dag door met God kunt praten? Hij hoort graag wat jouw bezig houdt, omdat Hij je wil troosten, helpen en oplossingen geven. Oefen jezelf er daarom op dat wanneer je merkt dat je bang bent of je zorgen maakt, je dit direct met God bespreekt. Misschien krijg je niet direct een oplossing (misschien ook wel!), maar God geeft je altijd rust en vrede, dat heeft Hij beloofd. Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren. Filippenzen 4:6-7

4. Richt je blik op het goede. God keert alles ten goede, zeker in een crisis als deze. Daar waar satan probeert het coronavirus te gebruiken om te roven, te slachten en te vernietigen, daar staat Jezus om precies het tegenovergestelde te doen: leven in overvloed te geven (Joh. 10:10). Wordt je overweldigd door slecht nieuws, zoek dan eens naar de positieve berichten rondom het virus: mensen die elkaar te hulp schieten, muren die wegvallen, landen die samenwerken, wetenschappelijke innovaties de gedaan worden, er gebeuren ontzettend mooie dingen! Deze website houdt een overzicht bij van allerlei goede nieuwsberichten die verschijnen. Ik hoop dat deze tips je mogen helpen, zodat we samen kampioenen in geloof kunnen worden. En ik hoop je snel weer in goede gezondheid te zien!

Veel liefs,

Anne-Maaike van Schayck

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Jullie halen het goud naar boven!

Een prachtig team mag het kinderwerk verzorgen binnen Nieuw Leven Maastricht. Het mooie aan dit werk is dat we de kinderen dichterbij het Vaderhart van God mogen brengen. Wij mogen ze vertellen dat Go

Comments


bottom of page